روز جهانی آگاهی از خطرات مین؛ چهار میلیون نفر در افغانستان در خطر آسیب دیدن از انفجار قرار دارند

ساخت وبلاگ

در روز جهانی آگاهی از خطرات مین، دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل برای افغانستان (اوچا) گفته است که تقریباً ۴ میلیون نفر در افغانستان در معرض خطر دائمی از مین‌ها و مواد انفجاری منفجرنشده قرار دارند.

افغانستان از کشورهایی است که دارای بیشترین میزان آلودگی به مین‌های زمینی و مواد انفجاری باقی‌مانده از جنگ‌ها را دارد. انفجار این مواد و مین‌ها دومین عامل اصلی تلفات غیرنظامیان در افغانستان است.

اوچا در گزارشی به مناسبت روز جهانی آگاهی از خطرات مین که شعار امسال آن «محافظت از زندگی افراد و تامین صلح» است، گفته که براساس آخرین آمار از ژانوایه/جنوری ۲۰۲۲ تا فوریه/فبروری ۲۰۲۴ شمار قربانیان (زخمی و جان‌باخته) ناشی از انفجار مین و مواد منفجره ۱۴۰۱ نفر بوده‌ است که از این میان ۸۶ درصد آن را کودکان تشکیل می‌دهند.

تنها سه روز قبل (۱۲ حمل/فروردین) ۹ کودک در غزنی و یک کودک در هرات در نتیجه انفجار مین و مواد انفجاری جان باختند و چندین کودک دیگر زخمی شدند.

همزمان آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، با اشاره به جنگ‌ها و بحران‌های مسلحانه در کشورهای مختلف گفته که جان میلیون‌ها نفری که در مناطق جنگی زندگی می‌کنند، به ویژه زنان و کودکان در هر قدمی که می‌گذارند، با خطر مواجه است.

بنا به آمار سازمان ملل در این کشور به طور تخمینی ۱.۲ میلیون متر‌مربع زمین آلوده به مین و مواد منفجره دست‌ساز است.

زمین‌های آلوده افغانستان شامل ۲۶۲ ولسوالی است که شامل مناطق نزدیک به مراکز آموزشی و منابع آب است.

اوچا گفته مهمات منفجرنشده سلامت جسمی و روانی مردم را تهدید می‌کند، استفاده از زمین را محدود می کند و مانع توسعه می‌شود.

خانواده‌های کم‌درآمد در معرض خطر بیشتری قرار دارند

این مواد انفجاری به ویژه افراد وابسته به معیشت مبتنی بر کشاورزی، مانند کشاورزان، چوپانان و دامداران و همچنین مهاجران بازگشته از خارج را تهدید می‌کند.

افرادی که پس از انفجار جان سالم به در می‌برند، اغلب دچار آسیب سلامتی دائمی می‌شوند، از جمله این که دست یا پای خود را از دست می‌دهند یا دچار اختلالات شنوایی می‌شوند.

اوچا افزوده که این افراد نیاز به مراقبت پزشکی و توانبخشی طولانی‌مدت دارند.

یکی از عوامل مهم در این حوادث جمع‌آوری ضایعات فلزی است که در میان خانواده‌ها کم‌درآمد معمول است. در دو سال گذشته عامل ۸۸ درصد حوادث مرتبط به انفجار مواد منفجرنشده همین موضوع بوده است.

در گزارش اوچا آمده که خانواده‌ها فلزات را از مهمات منفجرنشده جدا می‌کنند و می‌فروشند، اما تمایز بین ضایعات بی‌ضرر و مهمات واقعی می‌تواند خطرناک، دشوار و اغلب کشنده باشد.

کمبود شدید بودجه

سازمان ملل گفته برای رسیدگی به این موضوع، نهادهای مین‌روبی تحت حمایت این سازمان تلاش‌های گسترده‌ای برای آموزش گروه‌هایی از جامعه، به ویژه کودکان، در مورد خطرات مهمات انفجاری انجام داده‌اند.

سازمان ملل می‌گوید پاکسازی خطرات انفجاری جوامع را متحول می‌کند، دسترسی به آموزش، مراقبت‌های بهداشتی و منابع طبیعی احیا می‌شود و جوامع احساس عادی بودن را دوباره به دست می‌آورند.

در عین حال سکتور مین‌روبی و نهادهایی که در زمینه پاکسازی ساحات از مین و مواد انفجاری کار می‌کنند با کمبود شدید بودجه مواجه هستند.

اوچا گفته از حدود چهار و نیم میلیون نفری که در سال ۲۰۲۳ به خدمات مبارزه با مین نیاز داشتند، تنها ۱۴ درصد از آن کمک دریافت کردند.

همچنین برخی پروژه‌های برای بالا بردن سطح آگاهی مردم متوقف شده‌اند و برخی دیگر تنها تا آگوست/اوت ۲۰۲۴ بودجه دریافت کرده‌اند.

سازمان ملل می‌گوید تنها ۱۳ درصد از بودجه مورد در سال ۲۰۲۴ به آن‌ها تعهد داده شده است.

اوچا افزوده که جامعه بین‌المللی باید حمایت خود را از یکی از مهم‌ترین مسائل این کشور افزایش دهد.

منبع:بی بی سی فارسی

خواندن بیشتر ..

مین و زندگی...
ما را در سایت مین و زندگی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mminefielda بازدید : 3 تاريخ : يکشنبه 2 ارديبهشت 1403 ساعت: 15:49